Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranı Nasıl Hesaplanır

Kredi kartları artık gündelik hayatımızın vaz geçilmez bir parçası halini aldı. Kredi her ne kadar acil nakit ihtiyaçların karşılanması için alınan, geri ödemeli borç kullanım kartı. Fakat, kredi kartları günlük hayatımızın öyle bir parçası olmuş durumdalar ki, marketlerden sakız, su, ekmek alırken bile kredi kartı kullanacak hale geldik. Bunun en önemli nedenlerinin başında ise, kredi kartı kullanımının amacı dışında, sanki nakit paraymış gibi kullanılmasından ileri geliyor.

Kredi kartı kullanımlarında bu derece hoyratça davranılması, kişilerin borç batağına düşmesine neden oluyor. Çalışma hayatının büyük çoğunluğu bu sebeple borç ödeyerek geçmesine neden oluyor. Bir kere kredi kartı ile gündelik dahil tüm alış verişlerinizi yapmaya başladığınız takdirde, sürekli maaşınızla kredi kartınızı ödemeniz gerekir. Bu da saçma bir kısır döngüye girer. Maaşınız ile sürekli kredi kartı ödemesi yaptığınızda da, paranız kalmayacağı için, yine kredi kartı ile alış veriş yapmanız gerekir. Hatta bir de kredi kartlarında sadece asgari tutarı ödeyen biri iseniz, borç batağından kurtulmak daha da zor olacaktır. Fakat, hiç ödememe yapmamaktansa, kredi kartı asgari ödeme tutarının yatırılması da önemli olacaktır. Peki, kredi kartı asgari ödeme oranı nasıl hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme oranı hesaplaması her bankada aynı şekilde yapılmaktadır. Bunun nedeni ise, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından bu oranların belirleniyor olması. Kredi kartı asgari ödeme oranlarının yüzdesi 30 ila 40 arasında değişiyor. Bu değişim kartınızın limiti ve kart kullanım sğrenize bakılarak hesaplanıyor. 15000 liraya kadar olan limitlerde asgari ödeme oranı %30’dur. 15000 liradan 20000 liraya kadar limitli kredi kartlarında oran %35’tir. 20000 ve üzerindeki kartlarda ise %40’tır. Bunların dışında, kredi kartınızın ilk bir yılında ise yine %40 oranında asgari tutar hesaplanır. Kredi kartı asgari ödeme tutarınızı bir yıl içerisinde üç defa ödemezseniz, hakkınızda yasal takip süreci başlatılabilir. Buna ek olarak, borcunuzun tamamını ödeyene kadar, kredi kartınız kullanıma kapatılabilir.

Sosyal Medyada Varmısın?