Konut Kredisi Alırken Neye Dikkat Edilmeli

Her birey kira ödemekten ziyade kendi evinde oturmak ve kira öder gibi ev sahibi olmak ister. Yeni bir ev için gerekli nakde sahip olmayan vatandaşlar ise bankalardan konut kredisi kullanmayı tercih etmektedirler. Ancak bu konuda sürekli düşülen hatalar bulunmaktadır.

Bu hataların en başında tüketicilerin kredi çekerken bankaların uyguladıkları faiz oranlarına bakıp aldanmalarıdır. Oysa faiz oranlarının yanı sıra bankalar, çeşitli isim ve şekil altında müşterilerinden ek ödemeler talep edebilmektedirler. Örneğin, dosya masrafı, istihbarat ve ekspertiz ücreti, hesap işletim ücreti, ipotek tesis ücreti gibi ödemelerin bankanız tarafından alınıp alınmadığını muhakkak sorgulayınız.

Konut kredisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, yaptırılacak olan sigortaların belirlenmesidir. Yasal olarak sadece deprem sigortasının yapılması zorunludur. Diğer hiçbir sigorta için herhangi bir zorunluluk yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Bankalar, sizden haberdar olmadan farklı sigortaları da yapabilir ve hesabınızdan para tahsil edebilir. Bu konuda bankaya gerekli bilgilendirmeyi yaparak, o şekilde kredi kullanımınızı gerçekleştirin.

En önemli hususlardan biri de, kredi sözleşmelerinin okunmaması durumudur. Kesinlikle, hayatınızın her döneminde imza atacağınız bir sözleşmeyi okuyunuz. Herhangi farklı bir işlem ya da istediğiniz dışında durumların zuhur etmemesi adın sözleşmelerdeki maddeleri tek tek okumanızda fayda vardır. Ayrıca haberiniz olmadan sizin adınıza kredi kartı çıkartılması da bankaların uyguladığı önemli taktikler arasındadır. Siz siz olun, bu konuda da ilgili müşteri temsilcinizi sert bir dille uyarın.

Sosyal Medyada Varmısın?