Katılım Bankası Fetva Kurulu Kimlerden Oluşmaktadır

katilim-bankalari

Fetva arapçadan dilimize gelen bir kelimedir. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun islam hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan dini bir belgedir. Yani diğer bir ifadeyle açıklayacak olursak herhangibir şeyin İslamiyete uygun olup olmadığını açıklayan cevaptır.

Nitekim Kuran-ı Kerimde ;”(nisa suresi-59) Bir işte anlaşamazsanız,bu işin hükmünü Allah’tan ve Resulullah’tan anlayınz” buyurulmaktadır. Bu ayetin tefsir anlamı: “Bir işte anlaşamazsanız, bu işin nasıl anlaşılacağını, alim olanlarınız Allah’ın kitabından ve Resulullah’ın sünnetindenanlasınlar! Alim olmayanlarınız ise, alimlerin anlattıklarına uyarak yapsınlar” diye açıklanmıştır.

Katılım Bankacılığı, faizsiz bankacılık prensiplerine göre çalışan, bu prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren,  kar ve zarara katlma esasına göre fon toplayıp, ortaklık ve finansal kiralam ayöntemleriyle  fon kullandıran bankacılık modelidir.

Hemen hepimizin bildiği gibi dinimiz İslamiyete göre faiz almak,faizle mal alıp satmak caiz değildir. Bu konuyla ilgili ülkemizde ki en yüksek makam olan Diyanet İşleri Başkanlığı fetva kurulununda fetvası bulunmaktadır. Bankacılık ve finans sektörü ile doğrudan çalışarak bu sektördeki hizmetlerle ilgili fetva vermek için çalışmalar yapan Diyanet İşleri Fetva Kurulu Diyanet İşleri Başkanlığında 16 adet akademisyenden oluşmaktaktadır. Bu kurul öncelikle BDDK ( Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu) ile bir araya gelerek sektörle ilgili bilgi alışverişinde bulunmuştur.

katilim-bankalari
katilim-bankalari

Sonuç olarak verilen fetvaya göre dinimizce faiz  almak ve vermek haramdır. Bir malı peşin olarak alma imkanı bulunmadığı durumlarda bankalardan konut veya ev kredisi almak caiz değildir. Bu kimse ve kişiler katılım bankasına başvurarak o malı kurum peşin olarak aldıktan sonra kar payı ekleyerek kendisine satmasında dine bir sakınca yoktur. Çünkü böylelikle alım satım işlerine faiz karışmamış olacaktır. Ayrıca katılım bankaları sermayedarlarından topladığı mevduatları ülkemizde bulunan reel sektörlere yatırımlar yaparak değerlendirmekte, bu faaliyetleri sonucunda oluşan kar payını dağıttıkları ve faizsiz bankacılık yaptıkları için bu bankalara para yatırmakta dinimizce caizdir. Zaten iştigal konuları “ortaklık,kiralama ve peşin alıp vade farkıyla satma”dan ibaret olduğu için bu tür bankalar “katılım Bankası”  olarak adlandırılmıştır ki, bu da “kar ve zarara katılım” demektir. Tabiki katılım bankaları reel sektöre yatırım yaptıkları için ülke ekonomisine de doğrudan olumlu destek de sağlamaktadırlar.

Sosyal Medyada Varmısın?