Başbakanlık Bursum Kesildi Geri Açarlar Mı?

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun verdiği en önemli hizmetlerden biri başbakanlık bursu olmakla beraber, belli başarı kriterlerine uyma sürecine dahil olmayan kişilerin başbakanlık bursu kesilmekle birlikte söz konusu olan bu bursun geri açılması da mümkün olmamaktadır.

Başbakanlık bursu almak hemen hemen her üniversite öğrencisinin en büyük hayali olmakla birlikte yalnızca belli başlı öğrenciler bu haktan yararlanma olanağı bulmaktadırlar. Adı geçmekte olan bursun bu denli çok talep görmesinin nedeni herhangi bir geri ödemesinin bulunmamasıdır. Bu nedenle üniversite öğrenciliği yılları boyunca başbakanlık bursu almak, hem adı geçen öğrencilik yıllarında hem de mezun olduktan sonra oldukça büyük fayda ve kolaylık sağlamaktadır.

Söz konusu olan bu bursu alma olanağı bulunan öğrencilere devlet tarafından bazı şartlar konulmakta bu şartlar arasında en önemlisi de belli bir not ortalamasının üzerinde olmaktır. Adı geçen bursu almakta olan öğrencilerin başarılı bir öğrencilik süreci geçirme gibi bir zorunlulukları bulunmakta, öğrencilik yılları boyunca her dönem belli bir not ortalamasının üzerine çıkmak zorunda olmaktadırlar. Bu bursu almanın öncelikli şartı başarılı bir öğrenci olmakla beraber, bazı durumlarda başbakanlık bursu almakta olan öğrencilerin tutturmaları gerekmekte oldukları başarı puanlarının altında kalmaktadırlar. Söz konusu bu durumun doğuracağı sonuçları ise şu şekilde anlatmak mümkün olmaktadır:

  1. Başbakanlık bursu almaya devam eden kişiler gerekli olan not ortalamasını yakalayamaz iseler söz konusu bursları kesilecektir,
  2. Bu süreç sonucunda ise öğrencilere belli tutarda olan ödemeler devam etmekte olup, söz konusu ödeme artık başbakanlık bursu değil öğrenim kredisi ödemesi olmaktadır. Başka bir deyişle başbakanlık bursu kesilen kişilerin söz konusu bursları öğrenim kredisine dönüşmek sureti ile geri ödemesi olan bir borç haline dönüşmekte ve söz konusu bu durum da oldukça sıkıntılı süreçlere sebep olacak bir durum olma özelliği taşımaktadır.
  3. Daha sonraki aşamada her ne yaparsak yapalım öğrenim kredisine dönüşmüş olan bursumuzun tekrar eski haline dönüşmesi mümkün olmamakta bu sebeple de not ortalamamızı yüksek tutarak bursumuzu kaybetmemek için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.
Sosyal Medyada Varmısın?