Kredi Kartı Mağdurları Buradan Yazınız

Kredi kartı, defaatle belirttiğimiz gibi sâdece bilinçli kullanıldığında yararlı bir araçtır. Eğer savurganca kullanırsa birçok kişi için menfi sonuçlar doğurabilmektedir ve ortaya kredi kartı mağdurları çıkabilmektedir. Peki, bu gibi mağduriyet durumlarında neler yapılabilir?

Öncelikle belirtilmesi gereken husus kredi kartı borcu nedeniyle verilebilecek herhangi bir hapis cezasının olmadığıdır. Bu durum aynı şekilde kredi kullanımlarınızda da geçerli olmaktadır. Çünkü ilgili yasalar çerçevesinde vatandaşların sadece sözleşme esaslı yükümlülüklerini ifâ etmemeleri durumunda özgürlüklerine kısıtlama getirilemeyeceği belirtilmiştir.

Ancak borç taahhüdünüzden dolayı hapis cezası tarafınıza verilebilmektedir. Şöyle ki, eğer herhangi bir borcunuz nedeniyle tarafınıza icra takibi başlamış ve siz de bu takibin herhangi bir sürecinde ödeme taahhüdünde bulunduysanız ve borcunuzu ödemediyseniz hapis cezası ile cezalandırılabilirsiniz. İcra ve İflas Kanunu’nda bu durum, 340. maddede düzenlenerek taahhüdü ihlal adı altında icra edilmektedir. Eğer kredi kartı borcunu ödemeyi taahhüt edip de ödemeyenler varsa ve bu şekilde hapis cezası aldıysa, bu konuyu yargıya taşıyabilmektedir. Çünkü taahhüdü ihlal nedeniyle verilen hapis cezaları, hukukun keşmekeşliği nedeniyle anayasamıza aykırıdır. Bu gibi durumlarda yasal hakkınızı kullanabilir ve karara itiraz edebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra kredi kartı mağdurları için muhtelif yasal düzenlemeler de yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelere göre bankalar tarafından borçların yeniden yapılandırılmasına gidilebilecek ve bu şekilde mağdurlara ödeme kolaylığı sağlanacaktır. Borç yapılandırılması hakkında daha detaylı bilgi için, bankanıza başvurabilirsiniz.

Sosyal Medyada Varmısın?