Kredi Erken Ödeme Avantaj ve Dezavantajları

Mevcut ihtiyaçlarımızı karşılamak adına kimi zaman bankalar aracılığıyla kredi çekmek durumunda kalmaktayız. Tahsil ettiğimiz miktarı da, taksitlendirmeye giderek vâdeli olarak ödeyebilmekteyiz. Bâzı durumlarda vâde süresinin gelmesine gerek kalmadan da geri ödeme işlemlerini erkenden yapmak mümkün olabilmektedir. Peki krediyi erken ödeme işlemi bize ne kazandırmaktadır? Müspet ya da menfi sonuçları var mıdır?

Kredi borcunuzu erken ödeyerek elde edeceğiniz kazanım, sadece rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır. Oysa bu noktada, kredi erken ödeme işleminin oluşturabileceği olumsuzluklara göz gezdirmek gerekmektedir. İlgili kanun tarafından tüketici koruma altına alınsa da her bankanın, böyle bir işlem için uyguladığı farklı bir prosedür bulunmaktadır. Fakat genel seyir, bankaların erken ödeme ücreti adı altında tüketicilerden ceza bedeli tahsil etmeleridir. Bankalar tarafından tahsil edilebilecek bu ücret sadece sabit faizli krediler için geçerlidir. Ayrıca bankalar, geri ödenmekte olan anaparanın en fazla %2’si kadar erken ödeme ücreti talep edebilirler. Çekmiş olduğunuz değişken faizli krediler için bu ceza-i bedel ödenmez.

Tüm bunlara rağmen, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5. maddesi gereğince,  tüketicinin çekmiş olduğu kredi için vadesi gelmemiş olsa bile borcunu ödeyebilmesine izin verilmiş ve kredi veren kuruluşların da herhangi bir ad altında ekstra bir ücret talep etmeleri yasaklanmıştır. Bu gibi uyuşmazlık konularında tüketici heyetlerine başvurabileceğinizi söyleyerek, erken ödeme işlemi yapmadan önce bankanıza danışmanızı öneririz.

Sosyal Medyada Varmısın?